Vrije schoolboeken

De waarde van informatie vloeit niet voort uit schaarste maar uit de overvloed van toegankelijke informatie.

Op de hoogte blijven of meepraten en helpen? Schrijf je in op de mailinglijst.

Introductie

Vrije schoolboeken hebben een licentie die de gebruiker de vrijheden geeft om ze te downloaden en te gebruiken, te kopiëren en verder te verspreiden en te veranderen en verbeteren. Om ervoor te zorgen dat die vrijheden ook in de toekomst gewaarborgd blijven mag de licentie er niet afgehaald worden. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde licentie gebruikt zodat je onbeperkt voor een nieuw boek of voor een lesprogramma kan kopiëren uit andere boeken. De kern is dat je voort kunt bouwen op elkaars inspanningen - of dat nu teksten of illustraties zijn. In de praktijk betekent het dat iedereen de boeken hindernisloos mag downloaden en dat je zelf ook kan helpen een boek te schrijven en te verbeteren. Deze werkmethode wordt al vele jaren succesvol toegepast bij vrije software en het wordt tijd dat er op deze manier meer en goede boeken gemaakt worden. Stichting Vrijschrift - die deze site heeft opgezet - ziet voornamelijk twee knelpunten. Leerkrachten die nu al schrijven zijn niet bekend met het concept en niet georganiseerd genoeg om hun krachten per vakdeel te bundelen. Daarnaast is er geen goed ontwikkelportaal voor de ontwikkeling en distributie van vrije schoolboeken. Vrijschrift wil actief helpen die knelpunten weg te nemen. Hiervoor is geld nodig. Als vrije schoolboeken ingeburgerd zijn dan is een jaarlijkse besparing van honderden miljoenen Euro's mogelijk en zijn elektronische boeken voor iedereen toegankelijk. De Tweede Kamer is enthousiast over het concept en daar is Vrijschrift blij mee: vrije schoolboeken verdienen een goede kans. Inmiddels heeft OCW Wikiwijs geïntroduceerd. Wikiwijs is een één op één kopie van het concept van vrije schoolboeken met helaas twee forse tekortkomingen:

Voor meer informatie en uitleg wordt verwezen naar het persbericht.

Interessante startpunten

Inleiding

Natuurlijk is het hoog tijd geworden om ouderwetse papieren schoolboeken te vervangen door digitale versies (die al dan niet te drukken zijn). Maar dan stellen we wel een aantal extra eisen aan die digitale boeken: de vrijheid om ze ongehinderd en zonder kosten te mogen gebruiken, te verbeteren en te kopiëren. De tijd is rijp voor vrije leermiddelen. De jeugd heeft, nee, maakt de toekomst. Ongehinderde toegang tot educatieve bronnen resulteert nationaal in economische groei en een hogere welvaartstandaard. Internationaal is het een manier om armoede en hongersnood structureel een halt toe te roepen. Toegang tot vrije kennis is een belangrijk middel om onwetendheid, extremisme en vrouwen- en rassendiscriminatie tegen te gaan. Daarnaast is ontwikkeling van kinderen en volwassenen het beste wapen tegen terrorisme.

De hele discussie over te dure 'gratis' schoolboeken kan gestopt worden door simpelweg geen conventionele schoolboeken meer te gebruiken. Het alternatief? Vrije leermiddelen in digitale vorm! Het is technisch goed mogelijk om elektronische boeken via het net te onderhouden en beschikbaar te stellen. Hoe gaan we ervoor zorgen dat ze vrij zijn en zonder kosten te gebruiken zijn?

De kracht van vrije leermiddelen zit in de licentie. Deze licentie zorgt ervoor dat je boeken mag gebruiken, kopiëren, veranderen, vertalen en zelfs verkopen, zolang je de speciale licentie er niet vanaf haalt. Men noemt dit ook wel copyleft licensing (in tegenstelling tot copyright). Dit principe wordt al vele jaren met succes voor vrije software en de bijbehorende handleidingen toegepast. Voor leermiddelen is het een revolutionair - maar haalbaar - concept.

Een voorbeeld

Het principe is het best met een voorbeeld te illustreren. Als een paar mensen betaald of onbetaald hoofdstukken schrijven van een wiskundeboek en iedereen heeft toegang tot de brontekst en afbeeldingen met de vrijheid om het te veranderen en te verbeteren via het net dan zal dat zeer waarschijnlijk ook gebeuren. Bovendien hebben mensen een natuurlijke neiging om samen te werken waardoor zo'n wiskundeboek een actief project kan worden waarbij ook leerkrachten, ouders en leerlingen betrokken raken.

De licentie voorkomt misbruik en garandeert dat iedereen de vrijheid heeft om het bronmateriaal te gebruiken, te veranderen, te kopiëren en zelfs te drukken en te verkopen. De licentie die hiervoor gebruikt zou moeten worden is de Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie.

Er zijn veel voorbeelden om ons heen die op dit principe werken. De meeste software die op internetservers mail- en webverkeer regelen hebben een soortgelijke licentie voor vrije software. Een blik op de indrukwekkende lijst van vrije pakketten in Debian zegt meer dan woorden. De online encyclopedie Wikipedia staat als voorbeeld dichter bij vrije leermiddelen omdat het ook voornamelijk uit tekst bestaat. Als een willekeurig artikel wordt geraadpleegd dan is aan de onderkant van de bladzijde te zien dat er een GNU Free Documentation License aan gekoppeld is die hetzelfde karakter heeft als de meer geschikte Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen-licentie.

Korte punten

Wat is wenselijk?

Overheid en politiek

Kroniek

Meer

In de pers

Vrije schoolboeken (laatst bewerkt op 2009-11-13 10:22:26 door WiebeVanDerWorp)